czwartek, 14 marca 2013

Jagody Goji - owoc długowieczności

jagody goji - owoc wiecznej młodości
Czy wiesz dlaczego jagody goji bywają określane mianem owoców długowieczności lub owocem wiecznej młodości? Co sprawia, że niemal z dnia na dzień zdobył tak olbrzymią popularność wśród gwiazd Hollywood? 



Jagody goji - owoc wiecznej młodości



Jagody goji to niezaprzeczalnie jedne z bardzie wartościowych "produktów spożywczych" na Świecie. Nie bez powodu bywają nazywane najzdrowszymi owocami świata lub owocami wiecznej młodości. Chińczycy docenili niezwykłe właściwości jagód goji już kilka tysięcy lat temu! Dieta złożona z jagód goji jest powszechnie wymieniana we wszelkich zachowanych staro-chińskich dokumentach. Dotyczy to zwłaszcza zapisów z dziedziny ziołolecznictwa czy medycyny niekonwencjonalnej. Nic z resztą dziwnego, skoro jagody goji słyną z bogactwa składników odżywczych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu ludzkiego, m.in. wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie przeciw utleniające  Jagody goji są jednym z silniejszych antyoksydantów występujących w naturze (jeżeli nie najsilniejszym ze znanych nauce przeciwutleniaczy!). Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich ważnym z punktu widzenia medycyny chińskiej znaczeniu, świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma w swym składzie ekstrakt jagód goji, a sami Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie.Co roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej w całości poświęcony poświęcony. Chiny uznaje się za kolebkę tych niezwykłych jagód.

Jagody Goji - owoc długowieczności


Jagody Goji a walory smakowe

Owoce goji charakteryzują się  słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i przede wszystkim wartościową (oraz niezwykle zdrową) przekąskę. Również suszone owoce goji są pyszne,  z łatwością można je ponad to zastosować jako składnik złożonych dań. Suszone jagody goji można zmiksować i spożyć w formie koktajlu lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań, począwszy od dań ryżowych a na mięsnych daniach skończywszy.

Jagody Goji - jak rosną?

Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.
 
Kolcowój jest krzewem z rodziny psiankowatych, w Polsce sadzonym głównie jako roślina ozdobna, a w Chinach cenionym za swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Najbardziej znane są dwa gatunki: szkarłatny i pospolity. Jego owoce to jasnopomarańczowe lub czerwone jagody zwane Goji o wysokiej zawartości cennych składników pokarmowych. W kuchni chińskiej również wykorzystywane są liście i korzenie.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz